Opptak av forbrukslån øker i takt med økende økonomisk usikkerhet og en stadig høyere styringsrente. Mange mennesker opplever nå at de trenger å ty til dette lånealternativet for å dekke både uforutsette utgifter og forutsette utgifter.

Styringsrenten, som regulerer hvor mye banker betaler for å låne penger, har steget kraftig de siste årene. Imidlertid er forbrukslån en løsning for mange, da lånet gir muligheten til å låne mindre beløp uten at kredittscore er en avgjørende faktor.

Forbrukslån blir en nødvendighet for flere

Forbrukslån er også et attraktivt alternativ for de som trenger penger raskt. Mange långivere tilbyr nemlig en enkel og rask søknadsprosess, og ofte kan man få svar på lånesøknaden og pengene på konto innen få dager. 

Samtidig har forbrukslån ofte en høyere effektiv rente enn andre låneformer, og det er viktig å tenke nøye gjennom om man vil klare å betale tilbake lånet, inkludert renter, innen den fastsatte tidsfristen.

Til tross for de høye rentene, ser mange folk på forbrukslån som en nødvendighet når styringsrenten er høy og økonomisk usikkerhet råder. Det siste året har det nemlig dukket opp flere historier om nordmenn som står i kø på matstasjoner og for første gang på veldig lang tid snakkes det om fattigdom i landet. 

De som hadde akkurat nok i lønn tidligere, sliter nå

For det er ikke bare en stadig høyere styringsrente som fører folk til forbrukslån. Mange opplever også at deres faste inntekt ikke strekker til.

Et forbrukslån gir en person en større økonomisk fleksibilitet. Man kan låne så lite eller så mye som man ønsker, og man bestemmer selv hva pengene skal brukes til. Dette er med på å gjøre låneformen til et godt alternativ.

Men man bør alltid tenke nøye gjennom beslutningen om å ta opp et forbrukslån. Høye renter kan gjøre at man ender opp med å betale tilbake mye mer enn man lånte, spesielt hvis man ikke klarer å betale tilbake lånet innen den fastsatte tidsfristen.

Så, når man først har tatt opp et forbrukslån, hvordan skal man unngå gjeldsfellen?

Er kredittkort et bedre alternativ?

Et alternativ til forbrukslån for økonomisk spillerom, er kredittkort. Her får man derimot ikke pengene på konto, men som et betalingskort. Prinsippet er veldig likt, da man får renter på gjeld om man unngår å betale ned kredittkort-gjelden til rett tid. Nordmenn har dog blitt flinkere til å bruke kredittkortene sine fornuftig.

Dette grepet kan være gull verdt

For å unngå gjeldsfellen, bør man begynne med å se etter poster hvor man har mulighet til å redusere utgifter.  

Sett opp en realistisk plan for hvordan du vil betale tilbake lånet, inkludert en oversikt over hvor mye du vil betale hver måned.

Det må også nevnes at det er vanskelig å forberede seg på uforutsette hendelser, som for eksempel sykdom eller arbeidsledighet.

Her kan du sette av noe av lånebeløpet du tar opp til en såkalt «gjeldsfri buffer». Dette vil gi deg en økonomisk sikkerhet i tilfelle noe skulle skje.

Til slutt må du huske på at et forbrukslån er en økonomisk forpliktelse som du må betale tilbake over en fastsatte periode. Tenk nøye gjennom beslutningen, og søk råd fra en økonomisk rådgiver dersom du er usikker.

Husk, et forbrukslån er bare fordelaktig dersom lånet ikke misligholdes.

Lær om forbrukslån med oss

 • Ved å ta opp et lån uten sikkerhet kan du bruke lånet på akkurat det du selv ønsker, og du trenger ikke å oppgi hva du skal bruke pengene på. Da kan du for eksempel bruket lånet til å kjøpe en bil med diverse ekstrautstyr. Søker du om et lån uten sikkerhet, som for eksempel…

  Les mer
 • Hvem eier EGENTLIG bilen? Du har møtt personen som hevder de eier bilen. Men gjør de egentlig det? Denne sjekken kan du gjøre selv, og den er fryktelig enkel. Du legger inn registreringsnummeret på bilen på Regnr.no, som kan hjelpe deg med å finne den reelle eieren av bilen. Spør etter ID fra den som…

  Les mer
 • Prisene på et forbrukslån kan variere i stor grad. Man kan oppleve en effektiv rente fra 7,99% og opp til flere hundre prosent, og derfor er det viktig å tenke gjennom hvilke behov man egentlig har og hvor raskt man behøver penger. I dag har man muligheten til å låne penger og få pengene utbetalt…

  Les mer
 • Forbrukslån i jula

  Hvert år bruker nordmenn mangfoldige tusen kroner på julegaver, julemat og sosiale sammenkomster. Flere benytter kredittkort for å finansiere julens utgifter. Det er på papiret ikke noe problem, men det kan bli et problem hvis man ikke betjener lånet før den rentefrie perioden er over. Da burde man heller spurt banken om en betalingsutsettelse på…

  Les mer
 • Refinansiere

  Refinansiering er svært enkelt. Som oftest er det kun noen tastetrykk som trengs for å få dette på plass. Å ta opp et forbrukslån er den hyppigst brukte metoden på å samle kredittkortgjeld. Bakgrunnen for dette er gunstige rentebetingelser. Det er nemlig slik at renten på forbrukslån ofte er lavere enn kredittkortrenten. Derfor blir det…

  Les mer
 • Vi skriver om det siste innen forbrukslån

  Se alle blogg innlegg